Clicky

Space

De huidige ruimtevaartprogramma's worden gekenmerkt door een opwindende mix van overheids- en particuliere inspanningen, met diverse landen en bedrijven die bijdragen aan baanbrekende ontdekkingen en technologische vooruitgang. Enkele van de meest opvallende ruimtevaartprogramma's omvatten de voortdurende missies van NASA, de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, en opkomende actoren zoals SpaceX.

NASA, de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie, blijft een toonaangevende speler in ruimteverkenning. De Mars-rover Perseverance heeft bijvoorbeeld nieuwe inzichten opgedaan over de rode planeet, terwijl de Artemis-missies gericht zijn op het terugkeren van de mens naar de maan en het voorbereiden van bemande Mars-missies.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft zich ook toegewijd aan verkenning en wetenschappelijk onderzoek. Projecten zoals de ExoMars-missie zoeken naar tekenen van leven op Mars, terwijl de Euclid-satelliet de mysterieuze donkere materie en energie in het universum bestudeert.

Op het gebied van particuliere ruimtevaart heeft SpaceX van Elon Musk aanzienlijke aandacht getrokken. Met het Crew Dragon-programma heeft SpaceX met succes bemande missies naar het internationale ruimtestation ISS gelanceerd, en het bedrijf heeft ambitieuze plannen om mensen naar Mars te brengen.

Een van de meest iconische ruimtetelescopen is de Hubble Space Telescope, die sinds 1990 in een baan om de aarde draait en ons verbluffende beelden en gegevens heeft geleverd van verre sterrenstelsels, nevels en planeten. Hoewel de Hubble oorspronkelijk was gepland om te worden vervangen, bleef hij opmerkelijke ontdekkingen doen.

De James Webb Space Telescope (JWST) wordt beschouwd als de opvolger van de Hubble en wordt gelanceerd door NASA, met bijdragen van de ESA en de Canadese ruimtevaartorganisatie CSA. De JWST is gepland om verder en dieper in het universum te kijken dan ooit tevoren. Met geavanceerde technologie zal het observaties uitvoeren in het infrarode spectrum en cruciale inzichten verschaffen in de vorming van sterren, sterrenstelsels en planeten.

Kortom, de huidige ruimtevaartprogramma's weerspiegelen een opwindende tijd van ontdekking en innovatie, gedreven door samenwerking tussen landen en de opkomst van particuliere bedrijven in de ruimteverkenning. Met de lancering van de James Webb Space Telescope staat de mensheid aan de vooravond van nieuwe en opwindende ontdekkingen die onze kennis van het universum zullen vergroten.

Landen

We heben live streams en live webcams van over de hele wereld.

Kijk

Snowcams

Bekijk een livestream van je favoriete ski oord vanover de hele wereld.

Kijk

Themas

We hebben de livestreams ook gebundeld per thema om een mooi overzicht te krijgen.

Kijk

Treinen

Zot van treinen ? Bekijk hier enkele webcams en livestreams van stations en treinsporen

Kijk

Harbour

Altijd is er beweging in een haven. Bekijk hier enkele livestreams uit grote en kleine havens

Kijk

Constructie

Bekijk hier enkele kleine en grote constructiesites en bouwplaatsen over heel de wereld.

Kijk